Blog welke vraag je beter niet stelt
Mini-blog
Kimberley
Mini-blog
03/25/2024
0

Welke vraag je beter niet kunt stellen aan je volwassen kind

03/25/2024
0

‘Heb ik het een beetje goed gedaan als ouder?’gaat over jou als ouder en dat is precies NIET de bedoeling..

Een vraag die vaak gesteld wordt met het doel om een gesprek te starten over de tijd dat kinderen opgroeiden.

Aan kinderen die al richting uitvliegen gaan of al zijn uitgevlogen.

De meeste kinderen zullen antwoorden met iets als ‘Ja hoor, ik heb een goede jeugd gehad!’

Dat krijg ik in ieder geval met regelmaat te horen van ouders met volwassen kinderen. Vaak als reactie op mij wanneer ik deel over hoe helend het is om met kinderen te praten over hun ervaringen, ook al is het iets van jaren geleden.

Laatst ook weer ‘Ik vroeg mijn volwassen kinderen of ik het een beetje goed heb gedaan voor ze, maar ik krijg niets te horen hoor. Alleen dat ze het allemaal fijn vonden’.

Wil je echt weten hoe je kind zijn of haar opgroeien heeft ervaren? Dan zul je de juiste vragen moeten stellen én open moeten staan voor alle reacties die kunnen volgen.

‘Heb ik het een beetje goed gedaan als ouder?’ gaat over jou. Het is onbewust zoeken naar de goedkeuring van je kind. Volkomen logisch dat je dat graag wilt weten! Alleen er zullen slechts weinig kinderen reageren met ‘Ja hoor pap/mam, je hebt het prima gedaan. Alleen je hebt dingen ook niet handig aangepakt voor mij. Ik weet dat je naar eer en geweten hebt gehandeld, maar toen ik X jaar oud was heb ik echt het gevoel gehad dat ik vooral een last was.’

Om maar een voorbeeld te noemen..

Zou het anders gaan als je vraagt:

 ‘Ik ben eens benieuwd. Steeds meer realiseer ik me dat de keuzes die ik heb gemaakt en hoe ik heb gehandeld misschien niet altijd fijn zijn geweest voor jou. Wil je delen hoe jij het hebt ervaren? Bijvoorbeeld in die periode dat we volgens mij best veel aandacht voor je zusje hebben gehad.’

Wat er dan mag ontstaan is natuurlijk van meer factoren afhankelijk dan enkel de vraag die je stelt. Maar voor mij zit er een wezenlijk verschil tussen de twee vragen. De vraag over je eigen goed doen als ouder, gaat over jou. De vraag over de ervaring van je kind, gaat over je kind.

Voel je het verschil?

Als jij in staat bent om de eerlijke reactie van je kind te ontvangen kan je van grote betekenis zijn. Want de juiste vraag stellen is één, vervolgens open luisteren zonder wegmaken, bagatelliseren, verdedigen of in twijfel trekken is twee.Reacties
Categorieën