Blog tips Sinterklaas GevoelsRijk
Kimberley
11/29/2023
0

Tips voor een ontspannen Sinterklaastijd

11/29/2023
0

De Sinterklaastijd.. ik heb eens gelezen dat in aanloop naar Sinterklaas tot aan de Kerstvakantie kinderen aanzienlijk meer driftbuien hebben. De bron weet ik niet meer en ik durf ook niet te zeggen of het waar is. Aannemelijk vind ik het wel. 

 

Sinterklaas is een big happening voor kinderen. Het Sinterklaasjournaal verzint ieder jaar weer een spannend verhaal. Alle ouders weten dat het goed komt, maar de kinderen zitten in spanning voor de buis. En dan heb ik het nog niet eens over Sinterklaas als pressie middel (echt, laten we daar acuut mee stoppen):

‘Je krijgt alleen kadootjes als je lief bent.’

‘Sinterklaas weet alles, dus gedraag je.’

‘Als je stout bent dan ga je in de zak mee terug naar Spanje.’

 

Geen wonder dat er veel kinderen hyper worden en lastig gedrag laten zien in deze intense periode. Sinterklaas mag juist een feestelijke, magische en bijzondere tijd zijn. Bovenal voor kinderen. 


In deze blog geef ik ideeën en overdenkingen om voor jouw gezin Sinterklaas leuk en ontspannen te maken. 

Ik ga meteen beginnen met een idee wat mogelijk veel vragen oproept…

 

Wees eerlijk over het verhaal van Sinterklaas

Waarom wij daarvoor kiezen lees je in deze blog. Korte samenvatting: omdat het voor ons goed voelt en omdat de magie voor de kinderen blijft, maar dan zonder spanning. 

Het vertellen van het eerlijke verhaal kan zoveel spanning wegnemen bij kinderen waardoor zij er juist meer van kunnen genieten. 

Sinds ik er de afgelopen jaren wat over deel krijg ik van best veel mensen reacties dat ze het hetzelfde aanpakken. Dat heeft mij verrast. Het is een onderwerp waar misschien minder openlijk over gepraat wordt. Ook hoor ik van ouders dat het vragen oproept. Verpest je het feest dan niet voor je kind? Of ik krijg de vraag hoe je het dan vertelt? En op welk moment? Hmmm, wat doen we richting andere kinderen?

 

Verpest je het feest niet voor je kind?

Dat is niet mijn ervaring, in tegendeel. Voor een groep (vaak gevoelige) kinderen wordt het feest er juist leuker van. Ze weten hoe het zit en ervaren daardoor minder angst. Daarbij komt het prachtige fenomeen van ‘magisch denken’. Heb je ooit opgelet rond welke leeftijd kinderen het verhaal niet meer geloven? Vaak is dat ergens tussen 6 en 9 jaar. Tot de leeftijd van ongeveer 6 a 7 jaar lopen fantasie en werkelijkheid door elkaar heen. 

Als je een leerkracht voor een groep kleuters zich zou laten verkleden in Sinterklaas zal je zien dat de kleuters na de verkleedpartij geloven dat het Sinterklaas is. En dat terwijl ze hebben gezien dat het hun eigen leerkracht is. 

Ik merk het ook bij mijn eigen dochter van 7 jaar. Zij weet dat we het Sinterklaasverhaal naspelen. En toch gelooft ze met momenten dat hij uit Spanje komt met de stoomboot. Ze weet dat wij de schoenen vullen ‘Jij doet dat gewoon he?’ en toch bedankt ze Sinterklaas als ze haar kadootje vindt en speculeert ze over hoe het daar gekomen is. Mooi hoe dat werkt he?

 

Hoe vertel je dat dan?

Mijn collega Anouk van der Lucht heeft daar een fantastisch boek over geschreven. Dit jaar al verkrijgbaar in een luisterboek via haar website.

Ook schreef zij een mooie blog over dit onderwerp. Waarom zou ik het zelf verwoorden als iemand anders dat al zo treffend heeft gedaan. Hier vindt je onder andere suggesties hoe je het kan vertellen aan jouw kinderen.

 

Op welk moment vertel je het?

Ik denk dat daar niet één geschikt moment voor is. Wel is het handig als je voor jezelf duidelijk hebt wat je wil vertellen. En vlak voor het slapen gaan is misschien niet de allerbeste timing. Kijk vooral naar je kind. Misschien stelt hij/zij regelmatig vragen en besluit om je daar eerlijk antwoord op te geven als er weer een vraag komt.

Je kan het natuurlijk ook zelf introduceren: ‘Wat weet jij over Sinterklaas?’ of ‘Zal ik het echte verhaal over Sinterklaas eens vertellen?’

Wij vertellen ieder jaar opnieuw weer over Sinterklaas die echt bestaan heeft. En dat we het jaarlijks rond 5 december naspelen met z’n allen. Tussendoor geef ik eerlijk antwoord op de vragen die komen. Ondanks onze openheid geloven ze met momenten weer heilig. Dat ga ik dan echt niet steeds weerleggen. 

 

Hoe doen we dat richting andere kinderen?

Ik ben altijd nieuwsgierig wat je hier zelf over denkt? Voel je je verantwoordelijk voor de informatie die andere kinderen krijgen? Ga je daarom je eigen gevoel parkeren?

Volgens mij is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven, met respect voor de keuzes van anderen. Meteen een mooie les voor je kind. Naarmate de kinderen ouder werden heb ik uitgelegd dat alle ouders zelf kiezen wat ze vertellen over het Sinterklaasfeest. En dat we met elkaar afgesproken hebben dat ouders de waarheid vertellen. Ik heb er in de zes jaren dat mijn kind(eren) naar school gaan nog nooit ingewikkelde situaties mee gehad. Mijn ervaring is ook dat kinderen hun eigen waarheid hebben. Als een kind wil geloven en een klasgenoot zegt dat Sinterklaas niet bestaat, zal het hoogstwaarschijnlijk reageren met ‘Echt niet, Sinterklaas bestaat gewoon!’ 

 

Vier de pakjesavond in de ochtend of in de middag

Van vroeger uit ken ik dat wij pakjesavond altijd in de avond vierden. Het donkere heeft absoluut iets bijzonders. Toch werkte het voor ons gezin niet. Wij kiezen ervoor om het weekend voor 5 december op een ochtend of middag het Sinterklaasfeest te vieren. Groot voordeel is dat de kinderen dan de rest van de dag kunnen spelen en ontdekken met al het nieuws. Ook loopt de spanning niet zo hoog op gedurdende de dag. Naar bed gaan verloopt op deze manier iets soepeler. Iets om te overwegen! 

 

Beperk het aantal activiteiten

Maanden voor december liggen de pepernoten al in de schappen. Overal waar je komt is er gedurende een aantal weken veel aandacht voor. De intocht van Sinterklaas, het dagelijkse Sinterklaasjournaal en oneindige festiviteiten. Schoentjes zetten thuis, maar ook geknutselde schoentjes in bijna alle supermarkten. Vieringen op werk van papa/mama, bij familie, op school en op het winkelcentrum. 

Je hoeft niet aan alles mee te doen. Dat maakt je geen slechte ouder. Minder activiteiten houdt het bijzonder en maken dat je er meer van kan genieten. 

 

Zet een schoentje overdag

Veel kinderen vinden het spannend om 's avonds voor het slapengaan hun schoentje te zetten. Ze zijn bang dat Sinterklaas het huis binnenkomt of kunnen niet slapen van opwinding en/of spanning. Je kan overwegen om de schoen overdag te laten zetten. Bij thuiskomst van school, als je samen weg bent geweest of zelfs als je kind even naar boven is kan je de schoen vullen. 

Een extra overweging is om de schoen buiten te zetten, dan hoeft Sinterklaas of piet niet naar binnen. 

 

Houd het klein

Het lijkt wel of het ieder jaar meer en groter moet. Zoveel mogelijk cadeau’s en het liefst ook groot. De vraag is of dat nodig is en voor wie je dat doet. Wat kan helpen is de cadeautjesregel:

  • Een cadeau wat je kind graag wil hebben
  • Een cadeau wat je kind nodig heeft
  • Een cadeau om te dragen 
  • Een boek
  • Een creatief item

 

Kijk naar je kind

Ieder kind is anders. Soms houden ouders zo vast aan wat ze kennen of wat zij leuk vinden waardoor ze missen hoe het is voor het kind. Als je kind ontzettend veel spanning op bouwt doe je je kind en jezelf een groot plezier om aanpassingen te doen. Kijk wat goed bij je kind past en durf het anders te doen.

 

Blijf dicht bij jezelf

Doe wat goed voelt voor jou en voor je kind. Het gaat niet over een goede of foute manier vieren van Sinterklaas. Kijk wat werkt voor jullie. 

 

Hou rekening met meer emoties

De laatste weken van een kalenderjaar zijn voor veel gezinnen intens. Niet alleen de komst van Sinterklaas heeft impact, maar ook de vollopende agenda met allerlei borrels, activiteiten en aanloop naar de Kerstvakantie. Heel logisch dat de lontjes korter worden en meer emoties aanwezig zijn. Probeer hier ruimte voor te maken en met regelmaat rustmomenten in te plannen. Dit geldt niet alleen voor de kinderen, maar zeker ook voor jezelf. 

 

Heb je goede aanvullingen? Deel ze vooral :-D  

Reacties
Categorieën