De A van Acceptatie (SANE)

De A van Acceptatie (SANE)

Wanneer je als ouder geconfronteerd wordt met lastig gedrag, ben je misschien geneigd om te proberen de gedachten of gevoelens van je kind te veranderen. Helaas werkt dat vaak niet. Sterker nog, het wordt eerder nog erger. Het is de kunst om de beleving van je kind te accepteren. Dat gaat dus over de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van je kind. Als het je lukt om de beleving van je kind te accepteren help je je kind meer inzicht te krijgen over zijn eigen binnenwereld. Maar let op: niet al het gedrag hoeft geaccepteerd te worden. Accepteer de binnenwereld én begrens schadelijk gedrag.

Reageer op een manier waardoor je kind blijft delen

Vaak zijn onze reacties als ouder minder accepterend dan we denken en zouden willen. Het is onwijs belangrijk om bewust te zijn van WAT je zegt en HOE je het zegt. Voor je het weet stoppen kinderen namelijk met delen, omdat jouw reactie niet helpend is. Een overduidelijk of onderliggend oordeel is een mega communicatiestopper.

Een voorbeeld, dat maakt het vaak wat duidelijker.

Als je kind zegt: 'Ik haat school. Ik ga echt niet!'

Dan is een reactie als 'Je vond het zo leuk gisteren!' niet heel handig. Met deze woorden neem je je kind niet bepaald serieus. Je twijfelt aan de uitspraak van je kind, omdat het gisteren zo leuk was. Je kind vraagt helemaal niet om relativering op dat moment. Maar wil gehoord en geaccepteerd worden in zijn beleving.

Wat je beter kan zeggen: 'Je baalt ervan dat je vandaag naar school moet. Dat is ook echt stom.' of 'Je zou het liefste thuis blijven he. Dat moet zo frustrerend voor je zijn!'

Voel je het verschil?


Wat zit er onder het gedrag?

Ja ja, dit komt natuurlijk regelmatig terug. Herhaling is goed, maar het geeft vooral ook aan hoe belangrijk het is om verder te kijken dan het gedrag. Want wat we zien is het gedrag, ofwel het topje van de ijsberg. Maar wat gaat er allemaal schuil onder het wateroppervlak? Gedachten, gevoelens, wensen en behoeften bijvoorbeeld. Die laten zich alleen niet altijd even duidelijk zien, dus dat vraagt om diepzeeduiken ;-)


Niet vergeten; grenzen

We zouden het bijna vergeten, maar Acceptatie betekent niet dat je alles maar goed moet vinden. Een makkelijke regel voor jezelf:

Gedacht & gevoelens = acceptatie

Schadelijk gedrag = grenzen


Leuk, maar hoe klinkt dat dan? 

Nou, zo bijvoorbeeld: 'Je bent echt boos zie ik. Spullen kapot maken vind ik niet oke.' en ondertussen pak je rustig af wat je kind vast heeft.


In een notendop

  • Gebruik een accepterende toon
  • Toon interesse
  • Heb begrip
  • Oordeel niet, vooral NIET


Dit is het derde artikel in een reeks van vijf artikelen. De andere artikelen vind je hieronder.

Deel 1: Een manier van ZIJN voor ouders

Deel 2 De S van Speelsheid (SANE)

Deel 4: De N van Nieuwsgierigheid (SANE)

Deel 5: De E van Empathie (SANE)

Reactie plaatsen