Zelfbeeld
Kimberley
Zelfbeeld
06/12/2023
0

Kinderen en tevredenheid over hun lichaam, als ouder heb je invloed!

06/12/2023
0

💫 A girl’s greatest influence will always be her parents 💫

Toen ik opgroeide als tienermeisje waren er nog geen verslavende social media apps met toxische boodschappen dag in dag uit. Er was Photoshop, er waren magazines en tuurlijk waren er ook sites met het zogenaamde ideale schoonheidsbeeld. Zelfs Disney doet er al jaren aan mee met slanke prinsessen, dus ook mijn generatie kent deze programmering.

Ik schrik er alleen zo van in welke mate het nu gebeurt. Wat er allemaal genormaliseerd wordt en hoe ontzettend veel kinderen blootgesteld worden aan deze toxische programmering. Botox, nepwimpers, tanden bleken, middeltjes om af te slanken, sporten om slank te worden/blijven, etc.

Dove heeft prachtige campagnes die bewustmaken en confronteren. Zo ook dit filmpje. Het voelt nog zo beschermd met kleine kinderen thuis. De uitdagingen van onze huidige maatschappij liggen op de loer en worden alsmaar groter naarmate ze ouder worden. Hoe ga ik dat doen? Kan ik ze er voor behoeden?


Met momenten vind ik het doodeng en hou ik mijn hart vast. Het helpt als ik mezelf terugroep en richt op waar mijn invloed ligt. Een van de meiden uit het filmpje zegt zo mooi ‘Mijn moeder leerde me dat ik niet moet luisteren naar die mensen. En dat ik trots mag zijn op wie ik ben.’

Als ouders doen wij ons stinkende best om onze kinderen te laten ervaren dat ze precies goed zijn zoals ze zijn. We zorgen voor een sfeer waarbinnen alles besproken kan worden en zijn ons bewust van ons eigen voorbeeld. Ongetwijfeld zullen wij ook voor lastige situaties komen te staan als het gaat over de gevaren van social media.


Ik las dat meisjes vanaf 6 jaar te maken kunnen hebben met ontevredenheid over hun lichaam. 6 jaar! Harstikke jong en dan al bezig zijn met hoe je lichaam er anders uit zou moeten zien. Wat het meeste voorkomt is dat meisjes slanker willen zijn. Uiteraard zijn jongens ook gevoelig voor de invloeden van buitenaf.

Wat kunnen wij doen als ouders om te stimuleren dat kinderen tevreden zijn met hun lichaam?

Vermijd negatieve reacties over je eigen of andermans lichamen

Hoe vaak gebeurt het niet dat kinderen zien dat hun moeder (of vader) voor de spiegel staat en klaagt over de dikke buik, billen of benen. Dat er wel wat kilootjes afkunnen. Of als je andere mensen ziet op tv of op straat en hardop zegt ‘zo, die is dik’, ‘dat ziet er ook niet uit’, ‘zij heeft wel hele kleine borsten’, ‘zie die neus, die is MEGA’. Kinderen pikken het allemaal op. Hou het voor je, zeg het gewoon niet.

Meer nadruk op wat lichamen kunnen in plaats van hoe ze eruitzien

Onze lichamen zijn fantastisch. Niet normaal waar we toe in staat zijn toch? Kijk naar de ontwikkeling van je kind en verwonder je over het feit hoe de natuur het bedacht heeft. Celdeling, ademhaling, een hart dat pompt, eten waar voedingsstoffen uitgehaald worden, een nieuw leven kunnen bouwen, zelfhelend vermogen. Ik vind het fascinerend en we staan er onvoldoende bij stil. In onze cultuur is vooral aandacht voor de buitenkant.

Verwonder je samen met je kind over wat je lichaam allemaal kan. Mijn dochter zei laatst; ik wil iedere dag iets nieuws leren over het lichaam. Sindsdien vraagt ze regelmatig iets over de werking van het lichaam en dan gaan we samen op onderzoek uit. Leer ik zelf ook weer van!

Hiermee zeg ik niet dat je nooit mag praten over het uiterlijk van lichamen. Maar ben wel bewust van je woordkeuze. Blijf er het gesprek over voeren met je kind. Laat hen de nuances zien en leer hen dat er niet één schoonheidsideaal is. Verschillende mensen, verschillende meningen, verschillende eigenschappen en verschillende uiterlijke kenmerken. Laten we het vooral normaliseren in plaats van vooral oordelen.

Kies je taal bewust in bijzijn van kinderen

‘Nee dankje, ik wil afvallen’, ‘Hoe gaat het met lijnen?’, ‘Zo, jij bent afgevallen of niet?’. Het lijkt onschuldig, maar als kinderen dit regelmatig horen dan krijgen zij de boodschap dat slank beter is. Over diëten en afvallen praten in bijzijn kan gevoelig liggen, zonder dat je het door hebt. Belangrijker is een gezond eetpatroon, leg daar meer aandacht op.

Kijk filmpjes en lees boeken die diversiteit laten zien

Er is ontzettend veel te rotzooi te vinden op internet. Wees dus alert op wat er te zien is op YouTube en bij oudere kinderen op social media. Verdiep je in hun wereld, kom erachter waar ze – ook ongevraagd – mee in aanraking komen. Kleine kinderen kun je beschermen door te bepalen wat er gekeken mag worden. De boodschappen kunnen zo subtiel zijn, maar niet minder gevaarlijk. Hoe ouder je kinderen worden, hoe minder zicht je hebt op wat ze allemaal voorbij zien komen. Ik merk dat ik soms echt bleu ben, dat ik geen idee heb van wat er allemaal op internet te vinden is. Het vraagt van mij als ouder om me daarin te blijven verdiepen. Pas als we als ouder weten wat ‘hot’ is kunnen we er het gesprek over aan gaan.

Gelukkig is het niet alleen maar gevaarlijk. Sterker nog, kinderen leren juist de diversiteit van hoe mensen eruitzien door filmpjes te kijken en boekjes te lezen. Laat hen kennismaken met variaties, zoals verschillende vormen (dik en dun, groot en klein), huidskleur, lichamelijke handicaps en andere lichaamskenmerken.

Reacties
Categorieën