Ken je dat verhaal van die ouder die geen hulpmiddelen nodig heeft? Álles zelf doet? En die áltijd terug kan vallen op enkel en alleen zijn/haar handen? Nee? Há, ik ook niet. Je snapt natuurlijk dat dit een linkje is naar - jawel - hulpmiddelen. En dan heb ik het niet over de basics zoals luiers, een babyfoon of een wieg. Sommige zaken zijn namelijk niet per se nodig, maar wél handig. Want laten we wel wezen: soms is zo’n hulpmiddel meer dan welkom. En laat ik nou nét een lekker lijstje met nice-to-have’s voor je hebben. Van gevoelsRijke ouder, aan gevoelsRijke ouder. Graag gedaan!
Over die ‘ideale’ hulpmiddelen hè…
Voordat je de nice-to-have’s afgaat die bij ons in huis onmisbaar zijn, wil ik benadrukken dat zo’n ‘ideaal’ hulpmiddel geen wondermiddel is, maar fijn kán zijn. Wat voor jou als ouder prettig is, is persoonlijk. Net zoals de hulpmiddelen dus, die daarop aansluiten. Ben je bijvoorbeeld overgevoelig voor geluiden en vind je concentreren in drukte lastig? Dan kunnen oordoppen heel erg helpen (spoiler alert ;-)). Ga je stiekem wel lekker op omgevingsgeluiden en heb je eigenlijk helemaal geen last van wat geschreeuw hier en daar? Dan is het onnodig om ze aan te schaffen. Ander voorbeeld: zoomen we in op je kind, dan kan deze een makkelijke en ritmische slaper zijn, maar ook een hele moeilijke. Je begrijpt: dan is een slaaptrainer (spoiler alert #2) voor de één een nice-to-have en voor de ander overbodige luxe. Oké, mijn punt is gemaakt. We zijn allemaal uniek, net zoals onze behoeften. Hét moment om mijn lijstje met je te delen. Hopelijk zit er iets voor je tussen!
1. Oordoppen voor volwassenen / oorkappen voor kids
Volg je mij op LinkedIn, dan is het je vast niet ontgaan dat ik een grote fan ben van oordoppen. Ik ben zelf namelijk vrij gevoelig voor geluid. Heb ik behoefte aan iets minder van die prikkels? Dan geven deze dingen precies de demping die ik nodig heb. Een andere tip is oorkappen voor kinderen. Deze dragen niet alleen bij aan minder prikkels op z'n tijd, maar beschermen ook de gevoelige oortjes van onze kleintjes. En… als je ze shopt in de lievelingskleur van zoon of dochter, dan is hij/zij er ook nog eens megablij mee. Win-win! Psst, die oorkappen van de kinderen dragen ze echt maar sporadisch hier. Als er veel ontlading is bij broer/zussen of bij parkfeestjes, vuurwerkshows en andere omgevingen met harde geluiden.
2. Een biebpas voor oneindig leesvoer
Feitje vooraf: wist je dat kinderen die regelmatig en met aandacht lezen (of voorgelezen worden), zich vaak beter kunnen inleven? Dat het fantasie stimuleert? En daarmee ook creativiteit? Lees: het draagt bij aan de ontwikkeling. Genoeg reden dus, om zo’n biebpas bij je te dragen. Kunnen die kids lekker onbeperkt boeken uitkiezen - en dwaal je als ouder stiekem ook nog even af naar je eigen favoriete schap. Thuis kunnen jullie afzonderlijk of samen lekker lezen en zijn jullie er doorheen? Dan maak je er weer een gezellig uitje van om een nieuwe stapel af te halen. Top, als je het mij vraagt.
3. Een draagdoek en draagzak #vrijehanden
Heb je mijn eerdere blog gelezen, waarin ik schrijf over het verlies van mijn moeder, terwijl ik zelf moeder werd? Dan weet je dat onze peuterdraagzak met het schilderij van m’n moeder erop voor ons éxtra waardevol is. Maar toegegeven: bij deze draaghulp is het zeker niet gebleven. Zo droegen we onze kleine baby’s in wel vier verschillende draagdoeken én hadden we in totaal twee draagzakken. Echt: hoe doen ouders van baby's en dreumessen het zónder? Mijn inlevingsvermogen gaat ver, maar dit is toch echt waar ‘ie stopt (respect wel). Hoe dan ook: mijn kinderen woonden erin en ik genoot van mijn bewegingsvrijheid. Heerlijk!
4. Crocs (ja, die lelijke….)
Toegegeven: het zijn niet de mooiste schoeisels. Oké: ik vind ze eigenlijk gewoon heel erg lelijk. Dat gezegd hebbende: man, wat zijn deze dingen praktisch en onverwoestbaar. We zijn pas sinds kort overstag gegaan, maar kunnen inmiddels echt niet meer zonder. Ik moet bekennen dat alle drie onze kids ze fantastisch vinden. Dat maakt het excuus om deze in huis te houden éxtra gegrond. Echt ouder, probeer ‘t maar gewoon, ook als je ze lelijk vindt. Wedden dat je ze binnen de kortste keren in meerdere kleuren hebt?
5. Een plastic ikea stoel (ja, die lelijke #2)
Ikea, Ikea, Ikea: wat moeten wij mensen toch zonder jou. De ‘bouwpakketten’ zijn hufterproof en daarmee zelfs voor de mensen met twee linkerhanden te doen. Of ik uit ervaring spreek? Die laat ik in het midden. ;-) Terug naar dat assortiment, want haar plastic stoel (die allergoedkoopste en -simpelste) is bij ons inmiddels onmisbaar geworden. Hij weegt vrijwel niks, is makkelijk overal mee naartoe te nemen en je baby kan er stevig - en rechtop - op zitten. Nu hoor ik je denken: ‘is zo’n Tripp Trapp stoel dan niet veel handiger?’. Op dat moment niet, deze kwam pas maanden later. Budgettip dus!
6. Anti-klittenspray (lees: anti-tranenspray)
Deze is voor alle ouders waarbij het haren kammen (na het douchen) pure horror is. Iets met een hoofd vol klitten, een onmogelijke kamsessie en een waterval aan tranen als gevolg. Voel je je aangesproken? Dan mag zo’n flesje anti-klittenspray niet in jullie kastje ontbreken. Een paar van die spraytjes door het haar en de klitten én tranen worden stukken minder. Voor ons een game changer, hopelijk voor jou ook.
7. Krukjes in veelvoud
Bij de wc, naast het bed, in de keuken en bij de kledingkast. Neem je een kijkje bij ons in huis, dan kom je overal en nergens krukjes tegen. Nouja, natuurlijk wel op de plekken waar je kind bij moet kunnen. Laten we schoonmaakmiddelen op hoogte even overslaan. Die krukjes zijn niet alleen fijn voor je kind (trainen zelfstandigheid), maar ook voor de ouders (meer rustmomentjes). Ik ga hem er toch weer ingooien: win-win!
8. Slaaptrainer voor vroege vogels
Ligt er bij jullie een kleine nachtbraker of juist vroege vogel in zijn/haar bedje? Dan is een slaaptrainer een echte aanrader. Niet met als doel om af te richten, maar wel met het streven om aan te leren wanneer het bijvoorbeeld nog heel vroeg is (en dus bedtijd). Je stelt zelf de gewenste ‘opstaantijd’ in - en via licht (dat verandert van bijvoorbeeld blauw naar geel) leert je kind wanneer het ‘t ideale moment is om wakker te worden en eruit te gaan. En ohja: jij als ouder geniet van een betere nachtrust, mag ook gezegd worden. Extra fijn: slaaptrainers komen in allerlei varianten. Van pinguïn en schaap tot beer en tijger: door er sámen eentje uit te zoeken, maak je er ook nog eens een leuk cadeautje van.
9. ‘Lang zal ‘ie leven!’ - net zoals je stoffen slingers
Duurzaam, kleurrijk en makkelijk in gebruik! Stoffen (verjaardags)slingers zijn wat mij betreft een verrijking voor elk gezin met kinderen. Omdat het beter is voor het milieu natuurlijk, maar ook omdat het gewoon heel erg prettig is als je niet voor elk feestje naar de winkel hoeft te racen om nieuwe te halen. Je weet wel: omdat die plastic variant van vorig jaar in de knoop zat. Kapot was gescheurd. Of aangevreten was door de hond. Om maar een paar voorbeelden te noemen… Je leest ‘t: deze stoffen feestslingers mogen eigenlijk niet missen. In óns gezin in ieder geval niet. Zo hebben wij voor ieder kind een eigen variant met naam. Kraamcadeau en familietraditie. 🙂
GevoelsRijke afsluiter: wat ik veel om me heen zie en hoor, is dat we het als ouders vaak zélf willen doen. Zo onafhankelijk en perfect mogelijk. Én dat we ons vaak (onbewust) veel aantrekken van onze omgeving (‘wat zouden Lia en Kees daarvan vinden?’). Bij deze: Nee, het is niet erg om zo nu en dan oordoppen in te doen, omdat je dan een leukere ouder kan zijn. En nee: niet alles wat je in huis haalt hoeft mooi en in één stijl te zijn (yep, ik hint naar die Crocs en kleine krukjes ;-)). Het gaat erom dat je aanvoelt wat voor jou en je gezin werkt - en dat dit júllie opvoeden ondersteunt. Oftewel: doe gewoon lekker jullie eigen ding - en leun op de hulpmiddelen die daarbij passen. Da’s pas écht efficiënt ouderschap!