De waarde van verbindend ouderschap (+ hét cadeau voor jezelf en je gezin!)


Verbindend ouderschap: wat betekent het voor jou? In mijn ogen gaat dit over gedachten, gevoelens en behoeften. Het voelen van en luisteren naar. Het is geen methode, maar een visie waarin verbinding, afstemming en emotieregulatie centraal staan. Het geeft ‘ruimte’ aan jezelf om op je ouderlijke oerinstinct (= gevoel) af te gaan - en het geeft je kind de vrijheid om authentiek, veerkrachtig en gevoelsRijk op te groeien. Alleen maar win’s dus! Spreekt deze visie jou aan? En wil je hierin blijven groeien (want hey: nooit uitgeleerd)? Dan heb ik iets moois voor je. Maar eerst: de verdieping!


Gedragscontrole vs. verbindend ouderschap

Als je me al even volgt, dan weet je dat zaken als straffen en met vingertjes wijzen in mijn allergie zitten. Dat gedragscontrole voor ons gezin nooit de oplossing is - hoe moeilijk een situatie ook is. Waarom? Omdat een ‘ongewenste’ actie meer is dan die ‘ongewenste’ actie. Het is een uiting van een dieper liggend gevoel. Iets wat ‘gehoord’ wil worden. Ga je als ouder direct in de aanval, negeer je het gevoel erachter of word je boos? Dan focus je op de oppervlakte (actie), en niet zozeer op de inhoud (dieper liggende emoties). Preciés waar verbindend ouderschap juist wél op inspeelt! En precies waarom ik deze manier van ‘samen opgroeien’ zo mooi vind. Het gaat om de relatie tussen ouder en kind, waar wederzijds respect als een rode draad doorheen loopt. 


Weg met die automatische piloot, het is tijd om te voelen!

Klinkt als een sprookje, niet? Helaas moet ik wél eerlijk met je zijn dat het in de praktijk iets minder over rozen gaat. Het vergt namelijk een flinke dosis groeiend bewustzijn van ons als ouders. Het begint namelijk bij het geven van het goede voorbeeld - en het eindigt bij het blijven volhouden hiervan. Of eigenlijk: het eindigt nooit. Het is namelijk een doorlopend proces waarin je continu bij je gevoel moet blijven. Bewustzijn dus. Voelen. Ervaren. Dat betekent dat je niet vanuit automatische reacties reageert, maar vanuit je diepere emoties. Denk aan bewust taalgebruik en weloverwogen acties. Op deze manier krijg je meer inzicht in je eigen gevoelens, gedachten, lichaamssignalen en mindset. En dát zorgt er weer voor dat je jezelf beter begrijpt, maar dus ook je andere (kleine) gezinsleden. 


Voorbeeldsituatie
Je kind stoot voor de 1001e keer een glas water van de tafel. Je directe reactie kan zijn dat je al schreeuwend roept hoe onhandig je zoon/dochter wel niet is. Ga je naar je bewustzijn en denk je na over de situatie - vanuit een dieper gevoel dus - dan voel je dat je kind dit niet expres doet. Geen slechte intenties heeft. En zelf waarschijnlijk ook schrikt. Je fysieke en verbale reactie zullen vanuit daar dus ook anders (respectvoller/begripvoller) zijn.


Vraag je af: wie wil je zijn voor je kind?

Over die automatische piloot gesproken: we spreken altijd over het opvoeden van onze kinderen, maar is het in bepaalde gevallen juist niet nodig dat we onszélf heropvoeden? Denk daar maar eens over na. ;-) Hoe dan ook: ben jij een grote fan van verbindend ouderschap of wil je ontdekken wat dit jou en je gezin kan brengen? Vraag je dan eens af wie je voor je kind wilt zijn. Hoe wil je bijvoorbeeld herinnerd worden? Wat zijn belangrijke boodschappen die je je kind wil meegeven? En welke levenslessen mogen niet ontbreken in zijn of haar ‘rugzakje voor ‘t leven’? Ook deze vraag is een mooie test voor je zelfbewustzijn. Tip: bespreek ‘m eens met je partner, een vriend(in) of andere mede-ouder. Mooie gespreksstof onder het genot van een grote kop thee of goed glas wijn. Ben je getriggerd? Lees dan zeker door tot ‘t einde… 


Wat levert verbindend ouderschap jullie op?

Zoals de term al doet verklappen: verbinding! Maar deze manier van denken en handelen is zoveel meer dan dat. De term ‘verbinding’ krijgt namelijk pas lading als je jouw kids daadwerkelijk leert wat verbinding is. Bij verbindend ouderschap laat je kinderen ervaren wat verbinding is, door het (zelf) toepassen en (laten) ‘voelen’. Dat gaat dus veel en veel verder dan het benoemen en bespreken van. Als ouder gaat het erom dat je vertrouwen hebt in het proces van opgroeien. Niet alles willen voor doen, verklappen en uitkauwen, maar ervan uitgaan dat kinderen van nature ‘goed’ zijn en alles in zich hebben om zichzelf te ontwikkelen op hun eigen, unieke manier. Als ouder leer je dus om vanuit loslaten te gaan vertrouwen, en als kind ontdek je je eigen talenten en manieren om om te gaan met mooie en minder mooie dingen in het leven. Dat betekent niét dat je als ouder enkel aan de spreekwoordelijke zijlijn staat en toekijkt. Dat betekent dat je aan de zijlijn staat, vertrouwen geeft aan je kind in ‘het veld’ en bijspringt als dat écht nodig is. Juist: de voor jullie juiste balans dus. De voordelen op een rijtje:


  • Verbinding dus, maar dan wel vanuit écht ervaren, doen, voelen

  • Als ouder leer je loslaten en vertrouwen (op je kind en jezelf)

  • Als kind krijg je de vrijheid om je te ontwikkelen op je eigen, unieke manier

  • En zo leer je als kind dus ook hoe je zélf omgaat met hoogte- en dieptepunten

  • Lees #1: je kind groeit uit tot een prachtige, gevoelsRijke volwassene

  • Lees #2: sámen groei je op in harmonie, in vertrouwen en dichtbij jullie gevoelens


Laagdrempelig, leuk én leerzaam: Reminders voor Verbindend Ouderschap

Naast dochter, zus, echtgenote, vriendin, collega én moeder van drie kids, ben ik ook opgeleid als psycholoog en gezinstherapeut. En wat ben ik dankbaar dat ik al vijftien jaar mag doen waar mijn hart ligt. Werken met ouders en gezinnen, om samen de wereld een klein beetje mooier en gevoelsRijker te maken. Dat doe ik door het aanbieden van persoonlijke trajecten voor ouders/verzorgers en via het geven van lezingen, workshops, trainingen en intervisies aan kindprofessionals. Ook bundel ik mijn kennis in (tastbare en digitale) producten, waar onder andere de Reminders voor Verbindend Ouderschap het resultaat van zijn. Speciaal ontwikkeld om mezelf én anderen een steuntje in de rug te geven bij de uitdagingen van het ouderschap. In het kort:


  • 52 kaarten (+ 2 uitlegkaarten) met reminders voor verbindend ouderschap

  • Laagdrempelige, leuke én leerzame tool

  • Mooi in looks en uitwerking

  • Bewezen in hun werking ( lees de reviews maar 🙂)

  • Yep: meer dan 1500 gezinnen hebben ze al in huis liggen


Een ideaal cadeau voor jezelf en je gezin. Maar ook een heel mooi presentje om te geven aan gezinnen om wie je geeft. Mensen die, net als jij, willen groeien als mens én ouder. Want eerlijk: het ouderschap is prachtig, maar tegelijkertijd ook ingewikkeld. Sámen staan we sterker, dus laten we vooral de hand uitreiken als we voelen dat het nodig is. Meer informatie over het kaartendeck of direct bestellen? Onderstaande button wijst je de weg.


[Meer over Reminders voor Verbindend Ouderschap]


GevoelsRijke afsluiter: ga je met mij mee op ‘reis’ naar een toekomst waarin onze kids authentiek, veerkrachtig en in contact met hun gevoel in het leven staan? Een toekomst waarin we meer dan trots kunnen zijn op ons nageslacht, omdat ze zich precies zo hebben ontwikkeld zoals ze horen te zijn? Vrij van ‘moeten’ en oordelen, verrijkt met zelfkennis en -acceptatie? Laten we gaan! Het kaartendeck is een fantastische tool om het in je vertrouwde omgeving toe te passen. Toch behoefte aan een menselijke en helpende hand van buitenaf? Met veel liefde én bewustzijn help ik je verder. Je weet me te vinden!